30.04.2024 / İstanbul
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla Albayrak Medya Grubu’nun düzenlediği İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi’ne katıldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu zirvede yaptığı konuşmada, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a teşekkür ederek, “Sayın Bakanımızın liderliğinde, geçen seneyi çifte rekorla kapattık. Mal ve hizmet ihracatımızda miktar bazında rekor kırmakla kalmadık. Türkiye’nin küresel mal ihracatından aldığı pay 2023’te yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından ise yüzde 1,3’e yükselerek tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı. Üstelik de bunu, küresel mal ihracatının 2023’te yüzde 5 azaldığı bir dönemde başardık. Zayıflayan küresel talep ve asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem felaketlerine rağmen başardık” dedi.
Bu başarının asıl mimarlarının sayıları 140 bine ulaşan, Oda ve Borsaların üyesi tüm ihracatçılarla ve girişimcilerle de iftihar ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak, ihracat yapan üyelerin devamlı yanında olduklarını ve onları desteklediklerini söyledi.
Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Ticaret Bakanlığımız koordinatörlüğünde hayata geçirdiğimiz Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) ile, dış ticaretteki evrak işlemlerinin, en hızlı şekilde tamamlanmasını sağladık. Eskiden saatler ve hatta günler süren belge onay ve vize işlemleri, dakikalar içinde tamamlanır hale geldi. Bu kapsamda yılda 5 milyon adet belgeyi ihracatçı firmalarımıza en hızlı şekilde ulaştırıyor, zaman ve emek tasarrufu sağlıyoruz. Türk Tırlarının, yabacı gümrüklerden hızla geçmesi için, onlar adına TIR Karnesi kefaletini üstleniyoruz. Böylelikle her yıl Türk ihracatına ve Türk TIR’larına 25 Milyar Euro Kefalet sağlıyoruz. Yılda 94 bin TIR karnesi düzenliyoruz ve bu açıdan da dünyada 3. Sırada yer alıyoruz”.
Ticaret Bakanlığının desteği ve koordinasyonunda, tüm önemli kara gümrük kapılarını modernize ettiklerini anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Modernize ettiğimiz kapılardaki geçiş hacmi katlanarak artarken, bekleme süreleri yarıya düştü. Esasında bu bir kazan-kazan projesine dönüştü. Lojistik maliyetleri azalan firmalarımız kazandı. Bütçesinden bu işlere para harcamayan ve üstelik daha fazla vergi tahsil eden devletimiz kazandı. Üstelik dünyaya da örnek olduk. Birleşmiş Milletler tarafından en iyi kamu-özel sektör ortaklığı olarak seçildi ve tüm dünyaya örnek gösterildi. Şimdi bu modelimizin de ihracatına başladık. İslam ülkelerinin gümrük kapılarını da modernize etmek üzere, İslam Ticaret-Sanayi Odasıyla anlaştık” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Şikago’da Ticaret Merkezini faaliyet geçirdiklerini, orada firmalara lojistikten satış pazarlamaya kadar çok geniş bir alanda hizmet verdiklerini, Türk firmalarının ABD pazarına daha hızlı ve etkin bir şekilde girebilmelerini sağladıklarını anlattı.
– “Türkiye, bölgesinde de en yüksek ürün ve pazar çeşitliliğine sahip ülkedir”
Türkiye’nin, rekabetçi bir biçimde üretebildiği ürün sayısı ve pazar çeşitliliği açısından dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdiğini belirten TOBB Başkanı, “Kendi bölgesinde de en yüksek ürün ve pazar çeşitliliğine sahip ülkedir. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği düzenlemesi sayesinde Türkiye bir üst lige yükselmiştir. 1995 yılında 1000 kadar ürünü rekabetçi bir biçimde üretebilen Türkiye, 2023’de bu sayısı 1600’ün üzerine çıkarmıştır” dedi.
Dış ticaret verilerinde görünen bu ürün ve pazar çeşitliliğinin, Türkiye’nin zenginliği olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bu topraklarda inşa ettiğimiz iş yapma kapasitesinin göstergesidir. Türk girişimciliğinin gücünün göstergesidir. Önümüzdeki dönem bu başarıyı ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerde de gösterme dönemidir. İmalat sanayimizde yüksek teknolojili ürün ihracatı 2019’da 6 milyar dolardı. 2023’te 9 milyar doların üzerinde çıktık. Bunu artırabilmek için de ekosistem öncüsü kilit teknoloji yatırımlarına ihtiyacımız var. Bunun çok güzel bir örneğini hamdolsun Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Togg’da başardık. Elektrikli ve akıllı mobilitede teknoloji geliştiren ülkelerden biri haline geldik. Bugünlerde seri üretimimizin 1.yılını tamamlarken yaklaşık 30 bin aracımızı halkımızla buluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz. İnşallah Bakanlığımızın da destekleriyle önümüzdeki yıl Avrupa’ya ihracata da başlayacağız. Almanya’da Almanlara Türk arabası satmak da bizim için ikinci bir gurur olacak. Hem de yüksek teknolojili ihracatımız katlanarak büyüyecek” şeklinde konuştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin artık bir ihracat devi olduğunu vurgulayarak, “Rahmetli Özal ile başlayan bu atılım son 20 yılda bizi bölgenin en önemli sanayi devi haline getirmiştir. Türkiye ekonomisinin ürün ve pazar çeşitliliği, Türkiye’nin kuvvetli yanıdır. Ülkemizin medarı iftiharı olan sizlerle, ihracatçı ve sanayici kardeşlerimle gurur duyuyorum. Türk ürünlerinin tanınmadığı, ihracatçımızın ayak basmadığı ülke bırakmayacağınızı biliyorum. İnşallah 2024 yılında çok daha büyük başarılara birlikte imza atacağımıza inanıyorum. Bu güzel organizasyonu tertip eden Albayrak grubunu ve sayın Nuri Albayrak’ı da özellikle tebrik ediyorum” dedi.
Hisarcıklıoğlu, dün ahirete irtihal eden Gülbeyaz Albayrak’a Allahtan rahmet, Albayrak ailesine sabır ve başsağlığı diledi.
-Ticaret Bakanı Ömer Bolat
Ticaret Bakanı Ömer Bolat da Türkiye’nin dış ticaret hacminin artmasında ihracatçıların büyük payının olduğunu kaydederek, küresel ekonomik şartların zorluğu göz önünde bulundurulduğunda dış ticarette karşılaşılan zorlukların inkar edilemeyeceğini söyledi.
Türkiye’nin bölgesel ve küresel krizler arasında kendine güçlü bir gelecek inşa etme mücadelesi verdiği bu dönemde ihracatçıların çabalarının çok kıymetli olduğunu anlatan Bolat, dünya genelinde yaşanan jeopolitik gerilimler ile küresel ekonomideki belirsizlik ve risklerin hala ortadan kalkmadığını bildirdi.
Bolat, dünya ticaretinin ve küresel ekonominin ivme kaybetmesine rağmen Türkiye’nin 14 çeyrektir büyümesini sürdürdüğüne işaret ederek, 2023’te milli gelirin ilk kez 1 trilyon 118 milyar dolara ulaştığını anımsattı.
Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlık olarak 2002-2023 döneminde ihracatçılara toplam 33 milyar lira destek ödemesi gerçekleştirdiklerini belirterek, “Sadece 2023 yılında mal ve hizmet ihracatı için 11,7 milyar liralık desteğimizi, 2024’te yaklaşık iki katına, 21,5 milyar liraya çıkararak ihracatçılarımızın kullanımına tahsis ediyoruz. Bakanlık bütçemizin yüzde 60’ını ihracatçılar için harcıyoruz. Eğer ihracat için daha fazla destek lazım olursa da, söz veriyoruz, biz bunu Hazine ve Maliye Bakanlığı’mızdan almaya çalışacağız.” şeklinde konuştu.
– “Ülkemize beyin göçünü cazip hale getirecek hamleleri yapmalıyız”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de TİM olarak ikinci yüzyıla Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonu ve hedefiyle başladıklarını kaydetti.
Türkiye’nin en büyük ihracat pazarının Avrupa Birliği (AB), olduğunu vurgulayan Gültepe, “İhracatımızın yüzde 41’ini AB ülkelerine yapıyoruz. Diğer Avrupa ülkelerini de hesaba kattığımızda oran yüzde 55’in üzerine çıkıyor.” diye konuştu.
Yakın ve Orta Doğu için de benzer bir tablo olduğunun altını çizen Gültepe, üçüncü sırada da Kuzey Amerika’nın bulunduğunu söyledi.
– “Yüksek teknolojili üretimi artırmayı ve bu ürünleri dünya markası haline getirerek yapmalıyız”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ise Türkiye’nin yaptığı atılımlarla yeni yüzyıla birçok alanda damgasını vuracağını ve bu alanlardan birinin de ihracat olduğu söyledi.
Küresel ticaretteki payın yüzde 1’e çıktığını anımsatan Olpak, Türkiye’nin bugün dünyanın üretim merkezi olduğuna dikkati çekerek, altyapı, ulaştırma ve lojistik yatırımları ile geleceğe avantajlı baktığını anlattı.
Küresel ticarette yaşanan dönüşümlere atıf yapan Olpak, Türkiye’nin ihracat vizyonuna katkı sağlayabilmek için bu dönüşümlerin ve yansımaların iyi okunması gerektiğini ifade etti.