21.11.2024 / Ankara

Türkiye’nin Kuantum Çağı Başlıyor: Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Tanıtım Töreni, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ve TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay’ın katılımıyla TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde yapıldı.​

TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, programda yaptığı konuşmada, TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nin 6 farklı mühendislik disiplininin bir arada bulunduğu dünyadaki tek merkez olduğuna dikkat çekerek, “TOBB ETÜ’de araştırmacılar yetiştiriyoruz, teknoloji geliştiriyoruz, ürüne dönüştürüyoruz ve ticarileştiriyoruz. Cevdet Yılmaz’ın Kalkınma Bakanlığı döneminde destek verdiği dünyanın en büyük su türbin test ve tasarım merkezi TOBB ETÜ Hidro burada, milli otomobil TOGG’un Teknoloji Merkezi burada, en önemlisi kuantum bilgisayar burada faaliyete geçti. Bugün burada tarih yazacak bir gelişmeye hep birlikte tanıklık ediyoruz. Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı QuanT’ın açılışı için bir aradayız. Bu başarı, sadece TOBB ve TOBB ETÜ’nün değil, aynı zamanda ülkemizin teknolojik dönüşümünde bir kilometre taşıdır. QuanT, yani ‘Quantum Computer of TOBB ETÜ’, Türkiye’nin teknoloji vizyonunu ileriye taşıyan bir semboldür” ifadelerini kullandı. 

Açılışla Türkiye’nin kuantum bilgisayar geliştiren dünyadaki sayılı ülkeler arasına katıldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Şu an dünyada kuantum bilgisayar teknolojisine sahip yalnızca 15 ülke bulunmaktadır. Ve biz bu teknolojiye sahip olan az sayıdaki ülkeden biri olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kuantum bilgisayarlar, hesaplama gücünü klasik bilgisayarların ötesine taşıyan, geleceği şekillendiren bir teknolojidir. Süper bilgisayarlarda bile on yıllar süren işlemleri dakikalar içinde çözme potansiyeline sahiptir. Bu teknoloji, kriptografi, yapay zeka, ilaç geliştirme, enerji optimizasyonu ve iklim modelleme gibi alanlarda çığır açacak çözümler sunuyor. QuanT’ın sağladığı işlem gücü, savunma sanayiinden finansal teknolojiye, mobiliteden siber güvenliğe kadar pek çok stratejik alanda ülkemizin küresel rekabet gücünü artıracaktır. Aynı zamanda QuanT’ın sahip olduğu altyapı, yerli algoritmaların geliştirilmesi ve Türkiye’nin bu alanda liderlik konumuna erişmesi için kritik bir adım olacaktır” diye konuştu. 

QuanT ve Türkiye’nin kuantum ekosisteminin yalnızca bir bilgisayar değil, Türkiye’nin teknolojide bağımsızlığını güçlendirme kararlılığının bir ifadesi olduğunu belirten Hisarcıkoğlu, “QuanT, genç araştırmacılarımız, girişimcilerimiz ve akademisyenlerimiz için bir ilham kaynağıdır. Teknoloji üretiminin sadece büyük ülkelerin tekelinde olmadığını, Türkiye’nin de bu yarışta güçlü bir oyuncu olduğunu dünyaya göstermektedir. Türkiye’nin geleceğini şekillendirmekte ve yarının da yeni kazanımlarını müjdelemektedir. 2025 Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Yılı’na büyük bir umutla giriyoruz. TOBB ve TOBB ETÜ olarak üniversite-sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden birine imza atmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Bu noktada kuantum teknolojilerinin geliştirilmesi için ilk günden bu yana bizlere her zaman destek olan Savunma Sanayii Başkanlığı’na, TÜBİTAK’a ve ASELSAN’a çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Kuantum teknolojilerini yalnızca bir bilim dalı olarak değil, ekonomiyi büyüten bir güç olarak da gördüklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Girişimcileri ve KOBİ’lerimiz için bu teknoloji yeni ufuklar açacaktır. TOBB’un 2 milyon üyesi, bu ekosistemin bir parçası olmaya hazırdır. Bugün buradan gençlerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum: Gelin, bu büyük teknoloji devriminin bir parçası olun. TOBB ETÜ’de oluşturulan kuantum ekosistemine katılarak, Türkiye’nin bilimsel geleceğine yön verin. Girişimcilerimizi, start-uplarımızı ve teknoloji geliştiren tüm paydaşlarımızı bu ekosistemde birlikte çalışmaya davet ediyorum. Şimdiki hedefimiz Savunma Sanayii Başkanlığımızın kıymetli destekleri ile ASELSAN ve TOBB ETÜ tarafından kurulacak süperiletken çip üretimevidir. Bu adım, daha yüksek kapasiteli kuantum bilgisayarların geliştirilmesinin kapısını aralayacaktır” dedi.  

Elde edilen başarının bir son değil, bir başlangıç olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “QuanT, Türkiye’nin teknoloji bağımsızlığını güçlendiren ve ‘Yapamazsınız’ diyenlere verilmiş en güçlü cevaptır. Bugün burada yalnızca bir bilgisayarın değil, bir vizyonun, bir inancın, bir geleceğin açılışını yapıyoruz. Ben huzurlarınızda QuanT’ın hayata geçmesinde büyük emekleri olan TOBB ETÜ Rektörümüz Yusuf Sarınay’a, Ali Bozbey ve Mehmet Ünlü hocalarımıza ve araştırma ekiplerine çok teşekkür ediyorum. Hepsiyle ayrı ayrı iftihar ediyorum. Türkiye’nin kuantum çağına hoş geldiniz. Gelin, hep birlikte geleceği şekillendiren bir Türkiye’yi inşa edelim” dedi.

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde milli teknoloji hamlesini bir devlet politikası olarak benimsediklerini, böylece savunma sanayi başta olmak üzere teknoloji üreten ülke olma yolunda güçlü bir irade gösterildiğini söyledi.

Güçlü ekonomik yapının, bilim ve teknolojide sağlanan ilerlemelerle, bu ilerlemelerin ekonomi ve sosyal hayatın tüm alanlarına yayılmasıyla oluşturulduğunu vurgulayan Yılmaz, Türkiye’nin bu yolda emin adımlarla ilerlediğini dile getirdi.

Yılmaz, TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde ülkeye kazandırılan 5 kubit kuantum bilgisayar QuanT ile Türkiye’nin kuantum bilgisayar teknolojisine sahip az sayıda ülke arasına girdiğine dikkati çekerek, bunun kuantum teknolojisi ekosisteminin gelişimine de katkı sağlayacağını ve bu ekosistemi güçlendirerek geleceğe taşıyacaklarını kaydetti.

“UNESCO tarafından ilan edilen 2025 Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Yılı’na büyük bir inanç ve güçlü bir kararlılıkla hazırlanıyoruz” diyen Yılmaz, bu dönemde uluslararası işbirliği fırsatlarının artacağına ve Türkiye’nin bilimsel liderliğinin güçleneceğine inandığını anlattı.

Yılmaz, kuantum bilgisayarlar dünyasının gençler için yeni nesil teknolojilerin öncüsü olma fırsatı sunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: “Sizlerin bu alanda yer alması ülkemizin bilimsel geleceğine katkıda bulunmakla kalmayacak aynı zamanda küresel ölçekte fark yaratmamızı sağlayacaktır. QuanT sizlerin kuantum teknolojisi hakkında uygulamalı bilgi edinme ve bu alanda ilk adımlarınızı atma fırsatı imkanı sunacaktır. Sizler bugünün üniversite öğrencileri olarak yarının bilim insanları girişimcileri ve liderlerisiniz. Büyük başarıların büyük hayallerle öz güvenle başladığını hiç unutmamamız gerekiyor. Birtakım çevreler karamsar bir hava oluşturmaya çalışıyor olabilirler. Özellikle beyin göçünü tahrik etmek için gençlerimizi dış ülkelere yönlendirme çabası içinde olanlar olabilir. Ancak şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Gençler, nitelikli insan gücümüz bizim en büyük sermayemizdir. Ne finansal güç ne yer altı, yer üstü kaynakları, madenler… Bugünün dünyasında fark oluşturacak en büyük gücümüz sizlersiniz, genç beyinlerimizdir. İnsanımızı, ülkemizin geleceği için ülkemizin, milletimizin güçlü bir şekilde yarınlara yürümesi için her türlü imkanla buluşturmak da bizim temel görevimizdir.”

Kuantum bilgisayarların sürekli geliştirilmeye devam edileceğini aktaran Yılmaz, bu cihazların moleküler simülasyonlardan yapay zekaya, optimizasyondan kriptografiye kadar pek çok alanda klasik bilgisayarların çözmekte zorlandığı karmaşık problemleri çözme kapasitesine sahip olacağını, bu sayede bilim, sağlık, finans ve güvenlik gibi kritik sektörlerde yenilikler sunarak Türkiye’ye küresel rekabette stratejik bir avantaj kazandıracağını ifade etti.

Yılmaz, konuşmasının sonunda “Savunma Sanayi Başkanlığımızın desteğiyle ASELSAN, TOBB ETÜ tarafından kurulacak olan ve diğer üniversitelerimizin de katkısıyla süperiletken çip üretimeviyle ilerleyen zamanlarda yüksek kapasiteli kuantum bilgisayarımızı da yapacağımıza gönülden inanıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetle, Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı olan “QuanT”ı inceledi ve projeyi geliştiren öğretim üyelerinden bilgi aldı.

Bir yanıt yazın